2 d’abr. 2008

NEUS RAMON, EL PINZELL DELS ÀNGELS


Quadre de Pere Pruna, Noia sobre blau, c.1966. Pintura al fresc



"L’ exposició de Neus Ramon ens dona ocasió d’adonar-nos de com el bon dibuix es presta a una meravellosa interpretació psicològica. Una reflexió que es pot aplicar a les obres presentades per aquesta artista, la qual aconsegueix que la força evocadora del seu dibuix iguali a la seva forma expressiva. A través del traç, complementat si es necessari pel color, recull actituds, fixant la mobilitat; i capta les fisonomies, ressaltant-ne la transcripció dels caràcters; manera de fer amb la que aconsegueix fer-nos entrar en la intimitat dels sers i de les coses”.

Isabel Coll, Universitat de Barcelona. Text de presentació per a la invitació a l’exposició.


Feia temps que no gaudia tant davant de les obres exposades en una exposició d’art contemporani. La visió dels dibuixos de la pintora Neus Ramon m’ha impressionat tant que he decidit trencar amb la “monotonia temàtica” del meu bloc, i fer una recomanació a tots aquells que tinguin uns moments per anar al Centre Cívic Pere Pruna, al carrer Ganduxer de Barcelona, on fins el dia 18 d’abril estaran exposats una cinquantena d’obres de l’artista.
Neus Ramon ens presenta la seva darrera producció, quadres en els que hi domina el tema de la maternitat, i els retrats de dones i nens, que tot i nomes mostrar-nos la seva fisonomia, podem captar clarament els sentiments que envolten als protagonistes, actituds que la Neus aconsegueix plasmar en els seus obres gràcies a la seva gran capacitat expressiva i a un impressionant domini a la tècnica del dibuix.
Els bons dibuixant són únics, però com ja feien Velázquez o Goya, les influències rebudes per Neus Ramon són diverses. Trobem alguns aspectes que ens recorden a pintors de reconegut prestigi com “la nena que pinta amb llapis” que recorda a Togores, o “la nena que fa una trena” que ens evoca l’art de Pere Pruna
Demostrant la seva generositat i el seu amor per l’art, la Neus és professora de dibuix en el Centre Cultura Torrassa d’Hospitalet, espai que apareix en els seus bodegons, on no només ensenya la tècnica artística, sino que també és capaç de trasmetre la seva passió per l'art.
Els olis, les aquarel·les, els dibuixos... tots estan envoltats per una atmosfera màgica que si analitzem amb deteniment ens adonem de que el lloc triat per la Neus per mostrar la seva obra no té res de casual.
L’actual Centre Cívic Pere Pruna es troba en l’espai que antigament ocupava el convent de les Mares Reparadores, al carrer Ganduxer 130. Aquestes van rebre la donació d’una torre a la zona alta de Barcelona, i l’any 1907 van encarregar a l’arquitecte Enric Sagnier la construcció d’una esglèsia. Va ser en aquest espais on l’any 1954 el reconegut pintor Pere Pruna (1904-1977) va rebre l’encàrrec de Rubió i Tudurí de pintar l’interior de la capella. Davant dels seus dubtes a l’hora de crear un programa iconogràfic, Pruna va demanar consell al seu amic Eugeni D’Ors, el qual li va contestar de forma contundent: “Pinti vostè àngels”. El pintor no s’ho va pensar dues vegades i va omplir les voltes, el cor i el sostre de l’església amb figures de bellíssims àngels. Però podem dir que tot i que reconeixem la gran qualitat de Pruna com a pintor, hem de pensar que aquest va tenir la feina fàcil, ja que tenia com a alumna i model a una noia de gran bellesa que amb els anys es convertiria en una gran artista, a l’hora que conservaria la bellesa i el rostre sensible i personal que havia servit a Pruna a l’hora de crear els àngels (o millor dit, àngel) que decoren la capella del carrer Ganduxer. Aquesta noia és la Neus Ramon, la qual ara es troba custodiada per una desena d’àngels que li deuen alguna cosa més que la seva bellesa.
Un cop més recomano que si podeu aneu a veure aquesta exposició, i que si teniu ocasió de parlar amb la Neus, no dubteu a expressar-li les vostres impressions davant de les seves obres, quedareu encantats amb la seva conversa i amb la seva personalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada