29 d’abr. 2008

IDEES LLUMINOSES
En un dels suplements especials que publica La Vanguadia ahir dia 28 d’abril, hi trobem un article que ens parla, un cop més, de les excel·lències de Sitges. Hem de tenir molt clar que aquesta pàgina no és gratuïta, i que per tant no es tracta d’un reportatge, sinó d’un “pamflet propagandístic”.
Un cop llegida l’entrevista m’he adonat d’un fet si més no curiós. L’article no va firmat, o potser si, ja que al final del qüestionari i en el lloc on hauria de sortir el nom del periodista hi trobem com a referència l’Ajuntament de Sitges. Això ja m’indica, abans de llegir ni una paraula, de que l’entrevista serà fàcil, plàcida i segur que molt introspectiva.
Totes les qüestions són interessants i repetitives, però jo només vull remarcar les que tenen sentit en aquest bloc. Em permetreu que no tradueixi les paraules de l’alcalde, i que les deixi en la llengua original del diari.

Pregunta- La iniciativa de construir estos centros culturales, los “Caus Ferrats del siglo XXI” tendrán una importancia fundamental en ese objetivo de atraer talento. Hábleme de ellos. (Qui deu ser d’interlocutor de l’alcalde?)

Alcalde- Sí. Hemos pensado en unos espacios abiertos, que no sean sólo centro cultural sino que se pueda dormir en ellos y donde se fomente una nueva actividad económica que sea creativa. Por ello hemos pensado en el modelo del Cau Ferrat. El Cau Ferrat sólo existe en Sitges y fue un espacio que en el siglo pasado tuvo gran importancia para el municipio. Fue un elemento dinamizador del modernismo y del cambio de nuestro pueblo de marineros, pescadores y viñedos.
Queremos crear unos Caus Ferrats del s. XXI donde se pueda encarar el arte y la cultura de la vida y han de ser polos de atracción de formación, de actividad económica, de creación y pueden ser pequeños hoteles donde todo este entorno tenga una vida propia. Sitges es un espacio para estar muy bien, para crear, pensar, reflexionar y tener ideas. Por eso creemos en lo que podríamos llamar turismo de las ideas. Y las ideas se tienen en un buen entorno.


Quan llegeixo aquesta desposta primer de tot en trec una conclusió clara: volen construir hotels clandestins, ja que si realment tenen la intenció de fomentar centres culturals, a Sitges existeixen institucions centenàries que reben ajuts ridículs, o espais perfectes en els que desenvolupar qualsevol activitat artística i cultural. Em refereixo al Centre d’Estudis Sitgetans, a les institucions locals com el Prado o el Retiro, a edificis tan interessants com Miramar, Can Falç, la Biblioteca o el Mercat...; espais que ja ofereixen programació cultural, però que podrien estar molt més aprofitats.
Però per mi el millor de tota l’entrevista es troba en la darrera frase d’aquesta pregunta, el que ell anomena el turisme d’idees, un concepte molt friki que em transporta més cap a la caverna de les ombres de Plató que a les platges de Sitges. Però seguim amb l’entrevista.

P- ¿Qué características comunes tendrán estos espacios?

A-Los Caus Ferrats se construirán todos en suelo público. Henos proyectado un total de doce con la idea de que cada mes tome protagonismo uno de ellos. Todos compartirán tres conceptos clave: serán establecimientos donde se pueda vivir, es decir, serán pequeños hoteles pero con la particularidad de que tendrán las puertas abiertas a la participación, la creación y la reflexión. En segundo lugar, serán edificios singulares arquitectónicamente por lo que deberán ser creados por arquitectos con personalidad. Y en tercer lugar serán autónomos económicamente. El proyecto se inició con la adquisición del Centro de Diseño Audi, un edificio emblemático y que hemos pensado en convertirlo en el Cau Ferrat de las Ciudades. ¿Por qué la ciudad? Porque creemos que las ciudades son el elemento más importante de este siglo de desarrollo social, económico y humano. Y por ello hemos pensado en este edificio como un lugar donde se piense sobre la ciudad y la creatividad.


D’aquesta pregunta i resposta en trec, un cop més, una conclusió més que evident: amb sol públic hi construirem hotels de luxe i plens de glamour, als quals com ha propietaris-contribuents, ja que per molt autònoms econòmicament estaran pagats amb diners de tots, hi podrem entrar a donar una ullada i ha morir-nos d’enveja. No seria millor reservar aquests diners i terrenys per a construir-hi escoles, hospitals, biblioteques, etc? Segur que en un hotel de luxe s’hi pot pensar, però crec que en una biblioteca també i gratuïtament.

P- La recuperación del centro histórico es otro de los hitos que se han propuesto. Sitges está en un marco cultural importante... ¿Como van a potenciarlo?

A- Para el casco antiguo tenemos un proyecto llamado “L’Espai de la Mediterrània”. Se trata de llenar de contenido toda una serie de edificios situados en lo que era el centro del pueblo hace 30 años. Es un entorno privilegiado estéticamente donde se creó el Cau Ferrat. Pero con el paso del tiempo alguno de esos edificios ha perdido contenido. Por ello, el Ayuntamiento ha decidido rehabilitar esos espacios aportándoles valor.

Quan llegeixo aquestes paraules al cop només em bombardegen les imatges de tants edificis sitgetans que es troben en un estat de conservació lamentable. Tot i que des de l’Ajuntament es parli de rehabilitar aquests edificis, crec que el que s’està esperant des del Consorci és que s’enfonsin, perquè sinó ja haurien fet alguna cosa. Molts títols als projectes, però res es mou, tot segueix igual i el Sitges de fa trenta anys s’està perdent a marxes accelerades. Per cert, molt bona la frase d’”aportar valora” a aquest edificis. Aquests edificis tenen un valor incalculable, i jo parlo històricament i culturalment (econòmicament imagino que també), no cal que vingui cap Ajuntament a rehabilitar-los per aportar-los valor.

AH!!!! I com pensen finançar tots aquests projectes “culturals” si no tenen pressupost ni per a una petita, però digna i necessària exposició sobre un dels períodes arquitectònics més importants a Sitges. Potser dins de molts anys, el projecte d’aquesta mostra tindrà lloc gràcies a la meva estança en un d’aquests hotels durant una setmana, mentre reflexiono, penso,busco més idees, en definitiva, exerceixo la meva creativitat a costa de tots els sitgetans.

1 comentari:

Guillem Carbonell ha dit...

uala quines fotos més xules i més properes ... ! Felicitats pel blog. Explica'm això de Nurillar sisplau ...

Publica un comentari a l'entrada