14 d’abr. 2008

El Mercat Nou de Sitges

Des de fa uns dies, el nou mercat de Sitges està en obres. La veritat és que millor que l'ajuntament hagi decidit enderrocar-lo avui, ja que dieuen que aviat es revisarà el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Sitges, i no fos cas que a algun al.lucinat se li passés pel cap incloure aquest "mamotreto" dins del catàleg, en substitució de l'antic mercat de la Plaça de l'Ajuntament.
Avui llegint amb el bloc del Guillem Carbonell, m'he trobat amb un article sobre el mercat. Ha sigut així com m'ha vingut al cap el pq d'aquesta obra tan poc funcional, estètica i coherent amb l'entorn. http://www.guillemcarbonell.cat/
L'any 1984, el reconegut arquitecte Carles Ferrater, posseidor de gran nombre de premis d'arquitectura, va rebre l'encàrrec de l'ajuntamnet sitgetà de realitzar el projecte per al nou mercat, el qual aniria ubicat al Carrer de l'Hort Gran , al costat de l'estació de trens. Quan un es fixa en l'obra que va realitzar Ferrater, s'adona que aquest no sabia molt bé quina era la tendència "de vida" del nostre poble. Evidentment, tot i que Sitges és tot un, el nostre poble està dividit, com qualsevol altra vila catalana, en diversos barris. Actualment Sitges ha crescut molt i els barris s'han multiplicat, però quan Ferrater va realitzar el projecte el poble estava dividit principalment en dos nuclis, el barri antic a l'est, i el que es coneix com el Poble Sec a l'oest.

Hem de pensar que l'arquitecte no va tenir temps de visitar l'espai en el que aixecar el mercat, ja que si no és per aquesta causa, no s'entén com pot ser que dissenyés un edifici en el que la que es podria considerar l'entrada principal i natural, per l'existència d'un gran finestral i diverses portes d'accés, està situada a tocar de la via del tren.
L'entrada de la carretera, la que tothom utilitzava per accedir a l'interior del mercat, era un inconvenient ja que les escales es convertien en un obstacle per a molts infraquejable: carros de la compra, cotxes de nens, cadires de rodes.....

També és molt original la rampa ideada per Ferrater per accedir als pisos superiors del Mercat on hi havia el parquing. Segur que l'arquitecte està molt satisfet d'aquest disseny, ja que en el currículum penjat a la seva pàgina web es refereix únicament al Parquing com a projecte realitzat a Sitges.Quan a la majoria dels aparcament s'accedeix per la rampa dreta i es baixa per l'esquerra, a Sitges era tot el contrari. Però tot i la seva originalitat, els urbanistes i arquitectes actuals no l'han apreciat, i el primer que han fet desaparèixer ha sigut la singular rampa.

No se si la solució triada per l'Ajuntament actual de Sitges de conservar part de l'estructura de l'edifici original és la més encertada, i encara menys quan ens assabenten del incalculable pressupost que té aquest nou projecte, però per a mi és una tranquil.litat saber que no hauré d'incloure l'edifici de Ferrater en un futur llibre sobre l'arquitectura de Sitges.

1 comentari:

Anònim ha dit...

La veritat és que el Mercat serà molt modern, però a jutjar pels paradistes que hi ha i amb l´indemnització milionària que s´han emportat cada mes durant el període d´obres i reformes del Mercat, deixant el poble de Sitges sense Mercat, doncs la veritat és que molts vilatans no tenim cap intenció de seguir mantenint aquesta colla de vividors ( no tots ), especialment alguns components de l´associació de paradistes que han empastifat la imatges del col.lectiu només per interessos propis.

Un vilatà emprenyat

Publica un comentari a l'entrada