15 d’oct. 2012

72 ANYS DE LA MORT DEL PRESIDENT COMPANYS!


El president Companys va visitar Sitges diverses vegades.... a principis d'abril de 1933, aviat farà 80 anys, va inaugurar el gran Hotel Terramar Palace  i posava així de feliç per a la fotografia oficial....... A finals de maig de 1934 el president de la Generalitat Lluis Companys va venir a Sitges a visitar el concurs de clavells! Aquest és la foto de la visita!!!!! i va morir avui fa 72 anys, el 15 d'octubre de 1940, afusellat a dos quarts de set de la matinada, , al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc amb només 58 anys. L'últim que va cridar va ser "Per Catalunya". 

I encara hi ha persones com aquest general Manuel Fernández-Monzón de Altolaguirre, portaveu del ministeri de Defensa i ex membre dels serveis d'intel.ligència de l'exercit espanyol durant el règim de Franco, que es creuen amb la possibilitat d'amenaçar al nostre president Mas, recordant-li el que li va passar al "valiente presidente Companys". 


Mundo Gráfico, 30-5-1934

4 comentaris:

 1. A la fotografia, no surt Dalí? Si no és ell, té una semblança força notable.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Luis, molt bona vista.. m'imagino al jove xuleta amb una posició molt marcada..... però juraria que no és Dalí...tot i que l'artista tenia una relació important amb el poble!!!!

   Elimina
 2. Totes les causes justes del món tenen els seus defensors, Catalunya només ens té a nosaltres.
  ===========================
  « En aquesta hora solemne, en nom del poble i del Parlament, el Govern que presideixo assumeix totes les facultats del Poder a Catalunya, proclama l'Estat Català de la República Federal Espanyola i en restablir i fortificar la relació amb els dirigents de la protesta general contra el feixisme, els invita a establir a Catalunya el Govern Provisional de la República, que trobarà en el nostre poble català el més generós impuls de fraternitat en el comú anhel d'edificar una República Federal lliure i magnífica. »

  ResponElimina
 3. És curiós veure junts a Batet i Companys tant amics pel maig del 34... i per l'octubre del mateix any, Batet ordenava disparar contra el Palau de la Generalitat en no seguir l'ordre rebuda de posar-se sota les ordres de Companys. I dos anys després, afusellat per no sumar-se a l'aixecament militar de Franco.

  ResponElimina